Dyremagasinet

 

Dyremagasinet Blogg: Reptilhold i Norge

Velkommen til Dyremagasinets reptilblogg! Her deler vi informasjon og erfaringer om reptiler og reptilhold i Norge. Enten du er en erfaren herpetolog eller bare nysgjerrig på å lære mer, vil du finne nyttig innhold her.

Reptilenes Rolle i Evolusjonen

Reptilene inntar en sentral stilling i virveldyrenes evolusjon. De stammer fra amfibier og har selv gitt opphav til både fugler og pattedyr. Reptilene var de første virveldyrene som helt og holdent ble landdyr. De har ikke fungerende gjeller, men puster med lunger. Huden er beskyttet mot uttørring av hornskjell, og eggene legges på land, hvor de klekkes som små landdyr.

Lovlig Reptilhold i Norge

I Norge er det tillatt å innføre, holde og omsette 19 ulike arter av reptiler (slanger, øgler og skilpadder). Reptiler og amfibier som lever vilt i Norge, er ikke omfattet av forskriften om forbud mot eksotiske dyr. For å holde norske, viltlevende reptiler og amfibier i fangenskap, må du ha tillatelse fra Miljødirektoratet.

Eksotiske Reptiler som Kjæledyr

Fra 1977 til 2017 var det ulovlig å ha reptiler som kjæledyr i Norge. Nå er det tillatt med visse eksotiske reptiler, forutsatt at dyret og foreldrene er født (klekket) i fangenskap. Noen av de lovlige reptilene krever CITES-tillatelse for innførsel. Det er viktig å sette seg godt inn i de ulike artenes behov for å sikre god trivsel og helse.

Norges Reptilbestand

Det anslås at det finnes rundt 100 000 reptiler i Norge. Dette tallet er bekreftet av blant annet Norsk Herpetologisk Forening (NHF) og brukere av reptilnettfora. Reptiler er vekselvarme virveldyr med huden dekket av hornaktige skjell. I Norge finnes åtte arter, inkludert tre øgler, tre slanger og to skilpadder.

Hold av Reptiler

Reptiler må holdes innendørs i romslige terrarier med passende temperatur, fuktighet, innredning og underlag. Riktig fôr og stell er avgjørende for dyrets helse. Det er ikke lov å holde reptiler utendørs eller sette dem ut i naturen.

Gresk Landskilpadde

Gresk landskilpadde har behov for naturlig sollys og bør få være ute om sommeren, men må sikres mot rømming.

Fôring av Reptiler

Det er forbudt å fôre reptiler med levende mus eller andre dyr, men det er tillatt å mate dem med levende insekter. Husk at god hygiene er viktig for å unngå salmonellasmitte. Dette er spesielt viktig for å beskytte barn, syke og eldre.

Smitte og Sykdommer

Reptiler kan få en rekke sykdommer og føre med seg smitte, spesielt salmonella. God håndhygiene er viktig for å unngå smitte til mennesker. Virksomheter som omsetter fôr, har ansvar for å sikre trygt fôr uten salmonella.

Del Dine Erfaringer

Har du erfaring med reptiler og ønsker å dele dine opplevelser? Send en mail til [email protected] dersom du ønsker å gjesteblogge.


Følg vår blogg for flere artikler om reptilhold og bli en del av vårt fellesskap av reptilentusiaster!

Leopardgekko hjemme

Leopardgekko hjemme?

Leopardgekko hjemme? Leopardgekko: En Introduksjon til Et Populært Terrariedyr Leopardgekkoen (Eublepharis macularius) er en gekko som opprinnelig kommer fra ørkenstrøkene i Pakistan, vestlige deler av

Les mer »